2010. május 21., péntek

Vizsgák közti móka

Hej!

Újabb heti beszámoló következik, az eddigi legjobb bulinkkal és vizsgával megfűszerezve.

Hétőn Dia első vizsgáját teljesítette, mégpedig dán nyelvből az írásbeli részt. A nap folyamán kikérdeztem tőle a szavakat, meg amit csak kellett, este pedig sikerrel vette az első akadályt. A felszabadult hangulat egész héten kitartott, és bulikban manifesztálódott.

Kedden napközben kihasználva a lendületet, Dia készült a szóbeli dán vizsgára, este pedig egy kollégiumi buliba mentünk nem túl messzire tőlünk. A buli inkább kis zsúr volt, de jól éreztük magunkat és beszélgettünk. A bólé viszont - ellentétben a múltkori alkalommal - borzasztó volt, gyakorlatilag gyümölcsökre öntött kegyetlen rossz vörösbort volt.. Na ennek örömére egy játék keretében (győztes 1 korty) gyorsan meg is szabadultunk a poharunkba már beletöltött adagtól. A beszélgetés éjfél felé véget ért, és ki-ki egy választott kocsmában folytatta az estét. Mi inkább hazajöttünk, mert pont az általunk gyűlölt Moose-ba mentek a cimboráink (füstös, graffitis kocsma). Utóbb kiderült, hogy jól is jártunk, mert a hely kigyulladt, és valami fél óráig tartott mire mindenki elhagyta a kocsmát... No comment.

Szerdán úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk a helyi művészeti múzeumot, de annyira zuhogott az eső, (mint egy héttel később otthon) hogy félúton visszafordultunk. Egyébként sem lett volna elég 2 óra, hogy végignézzük a tárlatot. Ez még pótolandó. Estére meghívást kaptunk az ausztrál Damiantől egy buliba, ahol éjfélig féláron vannak az italok és 10-11 között ingyen van a cider. A cider (ejtsd: szájder) ilyen bubis, baromi édes, alma/körte/szeder ízű, a sörrel megegyező alkoholtartalmú lötty, amit itt úgy isznak mintha muszáj volna. Noha mi nem szeretjük, dehát "Ingyen még a sz..t is" szoktam volt mondani, szóval mentünk. Útban a hely felé váratlanul zombi-támadás ért bennünket. Pár zombinak öltözött és maszkírozott fiatal vett körül bennünket, egymást lökdösve félre a "zsákmány" mellől, azaz mellőlünk. Hörögtek, tapogattak minket, aztán tovább sántikáltak. Először azt hittem részegek, de vicces volt. Elvannak itt a fiatalok.. Összegezve elég jól hozták a figurát, bár amerikában ezt nem lenne jó játszani, hiszen ha egy gyengébb idegrendszerű szabadon fegyvert viselő honpolgárnak eszébe jut a Holtak Hajnala, vagy bármelyik zombis film, hamar golyót kaphatnak a fejükbe :D Na vissza a bulihoz: Csak a ruhatárért kellett fizetnünk (20-20 koronát.. erős ez a 800Ft-os ruhatár, de kabát nélkül itt nem nagyon lehet nyomulni), odabent pedig rá is vetődtünk az ingyen piára. 3-4 pohárral tudtunk inni (tele volt jéggel), mikor vége lett az akciónak. A tánctér megnyitása után úgy döntöttünk lendüljünk be, és éjfél előtt 20 perccel beálltunk a bárhoz a sorba, hogy szerezzünk még némi hangulatfokozót. A pultosfiú azonban fontosnak ítélte, hogy vödröket töltsön fel jéggel, elmossa a poharakat, és letörölje nyolcadszorra is a pultot, aztán mikor éjfélt ütött az óra, közölte, hogy sajnos mostmár teljes áron tud csak italt adni. Örömmel nyugtáztam, hogy nem csak mi, de mindenki más is melegebb éghajlatra küldte a performansza után. Az egész annyira felpaprikázott minket, hogy némi táncolás után haza mentünk.

Csütörtökre újabb programot szerveztünk magunknak. Aline-től, egy osztrák ismerősünktől halottuk, hogy mindenképp érdemes megnézni a felújításon átesett szárnyát az Amalienborg kastélynak, mert annyira fantasztikus, hogy ő kétszer is járt ott. Aline akkora rajongója az uralkodó családoknak, hogy a királynő születésnapján a kivetítőt nézve név és rokoni kapcsolatok szerint sorolta a svéd, norvég, dán és egyéb kékvérűeket. A felújított szárnyban a jelenlegi királynő szülei éltek, és Frederik koronaherceg és felesége Mary (meg a gyerekek) fognak beköltözni. Mary-ről egyébként azt kell tudni, hogy ausztrál, és a 2000-es olimpiai játékok idején csavarta el a koronaherceg (azaz trónörökös) fejét. A napokban mellesleg két ausztrál cserediáknak adott "Mary-ösztöndíjat" 10.000 dán korona formájában (400e HUF). Na szóval 10-re odamentünk a palotához az osztrák Anna-val és Ines-zel, valamint a finn Varpu-val, hogy megnézzük hol fog élni a trónörökös és családja. 2 óra sorbanállás után végre beértünk, és a fejenként 40 korona leszurkolása után megláttuk a... tökéletesen üres termeket. Mint kiderült, csak a falfestményeket (kortárs csodák) és - az amúgy csodaszép - mennyezeti stukkókat lehetett megnézni. Szép-szép, de azt gondoltuk, hogy lesz berendezés, látni fogjuk valójában hogyan élnek a királyok.. 40 koronát és 2 órát semmiképpen sem ért, de ezt is kipipálhatjuk, jártunk a jövendőbeli király otthonában. Jupijé! Este végre Dia is velem tarthatott a christianiai vacsira, ahol valami elmebeteg mennyiségű ember jelent meg, de jól laktunk és kenyereket is tudtunk hozni.

Péntekre hatalmas bulit szervezett Hédi, aki romániai magyar lány, és a hétvégén ünnepelte 22. születésnapját. Ez a buli bizonyult az eddigi ittlétünk alatt a legjobbnak. Dia napközben tanult, este fél11 körül pedig megérkeztünk a helyszínre, a Kulør bar-ba. A bejárat előtti leválasztott részbe a biztonságiak engedtek be személyiigazolvány felmutatása ellenében (ami Diánál nem volt, de elhitték, hogy elmúlt 18). Ekkor már sejtettük, hogy ez valami exkluzívabb hely lesz, és beérve nem is csalódtunk. A hely nagyon igényes volt, ellenben nem túl drága. Fizetni itt is csak a ruhatárért kellett, illetve a bejáratnál jeleztük, hogy kinek a születésnapjára jöttünk (25 ember esetén ajándék pezsgők jártak, amiket később hoztak is). A bejáratnál 60 koronáért szert tettünk egy korsóra, ami 11 és hajnali 2 között korlátlanul utántöltethető volt. Ezt a kártyás fizetést sosem fogom megtanulni.. otthon olyan kényelmes, hogy a pénztáros szakmunkás lehúzza, te meg csak pötyögsz és mész. Itt meg ezt magadnak kell, és mégmindig nem tudom melyik felét, és merről kell húzni.. A népek itt gyakorlottak ebben, mert - ha fizetős - a wc-nél is tudsz kártyával fizetni, vagy a krimóban/buliban a bárpultnál, vagy az étteremben az asztalodnál (hordozható kártyaolvasó segítségével), vagy a (!)parkolóautomatánál. Ebben a buliban nem szívóztak, ipari sebességgel és mértékben töltögették újra a korsókat, amiket "már csak 2 óránk van inni" felkiáltások közepette minél sebesebben próbáltunk üríteni. Mivel Diának is találtunk egy korsót (amit elmostunk), ezért már dupla adagban fértünk a sörhöz, a hatás pedig nem maradt el :P Maga a buli nem csak az olcsó pia (60kr = 2000Ft volt ugye a korsó.. teszem hozzá, alapból egy kisüveges sör 30kr) miatt volt frenetikus, hanem mert tényleg iszonyatosan jó táncolós zene volt, és bár a tánctér kicsit zsufi lett a végére, nagyon jót tudtunk bulizni. Hajnali egyre minden pár nélküli ismerős és ismeretlen párra lelt, szóval a pia összehozza az embereket :D Mivel ennek folyamán minden cimboránk felszívódott, némi szellőzés után hazakerekeztünk.

A pénteki buli miatt a szombat teljes egészében regenerálódással telt, vasárnap pedig Dia újra belevetette magát a tanulásba a hétfői szóbeli vizsgája közeledtével. Ebben a német Sonja is segítségére volt, aki az évek óta itt élő nővérével lakik, és elég jól beszél dánul.

Új képek a picasa-n! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése