2010. június 13., vasárnap

Helsingør - Helsingborg

Hej!

Már hónapokkal ezelőtt elhatároztuk, hogy júniusban ellátogatunk a címben említett két városkába, mert mindenkitől azt hallottuk, hogy érdemes megnézni, ráadásul itt található a Kronborg-kastély is. Végül hárman Inessel indultunk felfedezni ezt a két kis várost.

Helsingør és Helsingborg két egymásra néző városka az előbbi Dánia, utóbbi Svédország partján feszik és 4 kilométernyi tenger választja el egymástól őket, ezzel a két ország itt van egymáshoz a legközelebb.

A középkorban Helsingør helyén vásárokat tartottak, majd a halászfalu első jelentős épülete, a St. Olai templom az 1200-as években épült, ami egyfajta központként szolgált. Helsingør mai formáját -vagy annak legalábbis alapjait - az 1420-as években nyerte el VII. Erik királynak köszönhetően. Ugyanez a VII. Erik király vezette be az Øresund-vámot és építette a Krogen erődítményt, hogy ellenőrizhessék a szorost. Az erődítmény az 1580-as kibővítés óta viseli a Kronborg-kastély nevet és Shakespeare Hamletjéből vált világhírűvé, ahol minden éveben előadják a Hamletet, olykor hollywoodi szárok közreműködésével - múlt évben Jude Law lépett fel. A ma körülbelül 46 ezer fős város hangulatos utcácskái, tengerparti fekvése és természetesen Hamlet vára miatt sok turistát vonz.

Helsingborg Svédország egyik legrégebbi városa, a hagyomány szerint 1085-ben IV. Knut születésekor dán városként alapították. A város lakossága főként a part mellé települt és gyors ütemben nőtt az évszázadok során, így ma 91 ezer lakosával Svédország 9. legnagyobb városa. A legkésőbb 12. században épült Krenen a helsingøri Krogen párjaként a Balti-tenger bejáratának ellenőrzésére szolgált. A 14. századtól a város többször váltott gazdát, hol dán, hol svéd város volt egészen 1710-ig, amikor is végérvényesen Svédországhoz került. A város hangulatához hozzájárul a tengerparti fekvése mellett az is, hogy egymás mellett találhatóak a régi kőépületek, az erődítmény és a modern épületek, valamint itt található Svédország első sétáló bevásárló utcája is.

A túrát jó érzékkel ehét keddjére időzítettük, ami az egész hetes időjárást figyelembe véve nagy szerencse volt, mivel egész hétfőn szakadt az eső, a kedd délelőtti sötét felhők napsütésbe fordultak, szerdától pedig hol esik, hol süt a nap.

Reggel 8-ra beszéltünk meg találkozót Nørreport-ra, hogy legkésőbb a 8.20-as vonattal útnak indulhassunk. Valahogy ez az információ elveszett útközben, s míg mi ott vártunk a megbeszélt helyen, Ines a Központi pályaudvaron vesztegelt. Szerencsére hamar áthidaltuk a problémát, mire odaért az eredeti találkozóra Ines, addigra mi megvettük a jegyeket, amik egészen Helsingborgig szóltak meg vissza Koppenhágába a komp jegyet is beleértve. A vonat a már megszokott minőségű volt, csak úgy suhantunk és meglepően gyorsan oda is értünk.

Úgy döntöttünk, először átmegyünk Svédországba és onnan visszafelé sorrendben nézzük meg a két várost és a látnivalókat. Közvetlen a vasútállomás mellett van Helsingørben a hajóállomás, így rövidke várakozás után már szálltunk is fel az éppen soros kompra, az Aurórára. Az itteni kompok egy kicsit mások, mint amikkel Olaszországban találkoztam, így engem is meglepett a látvány ami fogadott belépve a kompba. Alex még viccelődött is, hogy oké, de hol lehet tovább menni és beszállni, ugyanis a komp fedélzetén különféle boltok, éttermek voltak - mindez arra a 4 kilométerre. Én személy szerint nagyon élveztem a kompozást annak ellenére is, hogy odafelé elég rossz idő volt, de ahogy láttam a többieknek is tetszett.

Miután megtaláltuk a helyi Turinformot és beszereztünk mindenféle térképet és ismertetőt, kiválasztottunk négy célpontot, amik szerencsére még közel is voltak egymáshoz. Először megnéztük a Városházát, ami nem olyan mint itt Koppenhágában, vagyis belülről nincs semmi látványosság, így gyorsan tovább is sétáltunk a Krenen erődítményhez, amihez sok-sok lépcső vezet fel.


A háttérben látszik a torony a képen, mi úgy döntöttünk inkább lent várjuk meg Inest, aki fel is sétált, de azt mondta a kilátás nem volt sokkal jobb - mivel nem igazán volt verőfényes napsütés, mi nem láttuk értelmét felmenni, a város fölé emelkednek így is a lépcsős bástyák és onnan is elég mesze ellátni. A harmadik célpontunk a St. Maria templom volt, ami közvetlen a Krenen szomszédságában áll. Ez a templom is tipikus skandináv típusú, benne a halászfalukra jellemző felakasztott hajókkal. A legérdekesebb mégis a templom hátsó részében felállított asztalok és körülötte lévő székek voltak, ahol leülhetnek a hívek és beszélgethetnek is akár az istentisztelet alatt is. A negyedik célpontunk a Kultúrház volt, miközben keresgéltük a térképeinken hogy most akkor ez melyik épület is, odasétált hozzánk egy kb 90 éves bácsika és kérdezte hogy mit keresünk, mondtuk neki hogy sajnos nem beszélünk svédül, mire ő kitűnő angolsággal mondta, hogy de ő beszél angolul és útba is igazított bennünket a következő szavakkal: előre 300 yard (!!) majd balra a fehér épület. Nagyon bájos volt az öreg és egy jellemző momentum volt, amin mindhárman jót mosolyogtunk :)

Levezetésnek kiültünk a tengerpartra, megettük a szendvicseinket és indultunk vissza a kompra. Sajnos kihagytuk a pálmafás tengerparti részt, merthogy az is van, de kabátban úgysem lett volna olyan izgalmas. Mire felszálltunk a kompra már elkezdett sütni a Nap, úgyhogy a visszafelé út mégszebb volt, de lehet csak azért tetszett jobban, mert a dán partokat néztük :P

Visszaérve Helsingørbe először elsétáltunk a kastélyhoz, hogy végre láthassuk utunk fő célját. Ez a kastély mint már írtam egy nagyon régi épület, így nem is csoda, hogy most restaurálják. Ennek ellenére is fenséges képet mutat magáról és a tény, hogy a tengerparton fekszik, csak még izgalmasabbá teszi. Először szerettünk volna be is menni, de aztán a jegy táblázatot átböngészve úgy döntöttünk ezt most kihagyjuk, ugyanis a prospektusban feltüntetett jegyár csak a kastély felének bejárására vonatkozott, a teljes múzeum megtekintése jóval borsosabb árba került, a felét meg nem akartuk megnézni... Így körbesétáltunk kívülről és leültünk a tengerparton még egy kicsit.

Visszafelé sétálva a városba megálltunk egy kolostornál - ami ma is működik -, kicsit körbenéztünk aztán a város sétálóutcáján keresztül visszaértünk az állomásra. Mivel eddigre gyönyörűen sütött a nap, úgy döntöttünk, hogy miután visszaérünk Koppenhágába meg sem állunk a Fisketorvetig és a nap lezárásaként eszünk egy Coldstone fagyit - ki tudja mikor lesz lehetőségünk olyan városban járni, ahol árulják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése