2010. március 11., csütörtök

Christiania szabadváros

Hej!

Kedden ellátogattunk a város egyik nevezetességébe, Christiania szabadvárosba. Az alábbiakban egy rövid bemutatóval szolgálnék, némi saját élménnyel megfűszerezve. Sajnos nehéz szavakba önteni, képet pedig nem sokat tudunk mutatni, tekintve, hogy tilos a fotózás. Próbálom rövidre fogni.

1971-et írunk, a hadsereg által elhagyott hatalmas területen fekvő barakkokba egyre több hajléktalan költözik be. Egy underground újság felhívása után, azonban tömeges beköltözés indul meg, és immáron a legkülönbözőbb társadalmi rétegek képviselői veszik birtokba a területet, megalakítva Christiania szabad városát. Az akkori dán kormány - jellemzően - nem azonnal kipucolja őket a mai napig a hadsereg birtokában lévő területről, hanem maga a miniszterelnök "társadalmi kísérletnek" nevezi, és informálisan hagyják működni az új miniállamot.
A képen a sárga pötty (felül) ahol mi lakunk, a pirossal keretezett rész pedig Christiania- gyakorlatilag a város szívében van.

Hogy klasszikust idézzek, a város lakóinak nincs királya, mert ők anarcho-szindikalista közösség. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy legalább havi egyszer, de fontosabb ügyek esetén soron kívül népgyűlést tartanak, ahol minden christianiai lakos résztvesz és szavaz a fontos kérdésekről. Ha valaki be akar költözni a városba, a népgyűlésnek kell jóváhagynia a kérvényt. Gyakorlatilag senkinek sincs saját háza. Részben a barakkokban, részben közösen összetákolt házakban élnek, amelyek mind a kollektíva tulajdonát képezik. (Ti. nem lehet értékesíteni őket) Ha közelebbről nézzük, gyakorlatilag egy megvalósult hippi-álom a hely. A városnak egyébként kb 900 lakosa van. A város saját szabályzata tiltja a fegyvereket, a lopást, az erőszakot, a késeket, a golyóállómellényt, a kemény drogokat (amfetamin, ecstasy, kokain, heroin) és a motoros bandákat (1984-ben egy banda beköltözött és terrorizálni kezdte a jónépet. Egy gyilkosság után falugyűlést hívtak össze, és testületileg elzavarták őket)

Nem mehetünk el szó nélkül Christiania legnagyobb turista látványossága, nevezetesen a Pusher street mellett. Ez az utca, ahol szigorúan tilos fotókat készíteni, és erre jókora jelzésekkel fel is hívják a figyelmet. Az utca mentén egymás mellett sorakoznak a kemping asztalok és bódék, ahol CD-ket, szuveníreket, vizipipákat, hasispipákat, valamint nagy mennyiségű marihuánás cigarettát és hasis téglákat árulnak. Ami a drogokat illeti, a városban eredetileg is csak a füvet és a hasist lehetett árusítani, de megtűrték a keményebb drogokat is. 1979-ben azonban egymás után sok fiatal halt meg kokain túladagolásban, a kemény drogok fogyasztói pedig a város külleméhez képest is elképesztő lepukkantak voltak, így a lakógyűlés döntése szerint feldobtak néhány keménydrog árust a koppenhágai rendőrségnek, cserébe kérték, hogy csak velük foglalkozzanak. A rendőrség nem tartotta magát a kéréshez, ezért Christiania úgy döntött saját kezüleg vet véget a kemény drogok árusításának. Minden egyes dílert felszólítottak, hogy szüntesse be az értékesítésüket, vagy távozzon Christianiaból. Fogyasztók persze most is vannak - mint mindenhol -, de nyilt színen csak marihuánát és hasist árusítanak/fogyasztanak.
A szabadvárosban egyébként sok kreatív ember is összegyűlt, vannak ácsok, asztalosok, kazán készítők és az ország egyik legnagyobb bicikliüzeme is innen indult ki. A Christiania-bikesról még biztosan fogok írni később. Az első benyomás ellenére tehát ez nem egyszerűen egy mocskos drogtanya. Annál sokkal több. Rengeteg turista, és helyi fiatal jár el nap mint nap szórakozni erre a furcsa helyre, koncertek, szórakozóhelyek várják, hogy az emberek náluk költsék el az idejüket és a pénzüket. Egy időben saját színtársulatuk is volt.

Noha Koppenhága lakossága általában véve szereti Christianiat, és büszke rá, hogy náluk létezhet, a 2001 óta hatalmon lévő jobbközép kormányzat nem osztja a lelkesedésüket. A jelenlegi NATO főtitkár vezette kormány nyomására 2004-ben a rendőrség behatolt a területre, és kipucolta a Pusher street-et. Az akció viszont fordítva sült el, mert a helyi árusok a razzia előtti napon maguk csomagolták össze a cókmókjukat, és települtek Koppenhága-szerte új helyre. Addig a drogkereskedelem és a fogyasztás java is Christianiaban koncentrálódott, viszont mióta erőfeszítéseket tesz a kormány a szabad város felszámolására, Koppenhágában ötszörösére nőtt a feltételezhetően drogkereskedelemmel is foglalkozó szórakozóhelyek száma. Összetörték az üveget, és kiszabadult a szellem a palackból... Mivel a fű szabad árusítása ezzel megszűnt, 2005-ben az alvilág is masszív érdeklődést kezdett mutatni a christianiai dorgpiac iránt. Egy külsős banda beépített emberét lefülelték és elzavarták, másnap pedig automata fegyverekkel tértek vissza, és tüzet nyitottak a tömegre, nyomatékossá téve a christianiaiaknak, hogy szeretnének bejutni a drogpiacukra.. 1 ember halt meg. 2007-ben, egyébként megpróbálták az egész telepet felszámolni, a tákmányolt házakat pedig elbontani (ugyanis Koppenhága nem adott rájuk építési engedélyt), de részben Christiania, részben pedig a főváros lakói heves utcai összecsapásokban, barikádokkal, kövekkel és molotov koktélokkal megfutamította a rendőrség erőit. 2009 áprilisában valaki gránátot dobott egy szórakozóhelyre.

Látható, hogy ez a szabad város, csak kvázi szabad, de foggal-körömmel küzdenek a saját maguk által kikiáltott függetlenségük megtartásáért.

Ami a saját tapasztalataimat illeti: Nekem nem tetszett, nem tudok azonosulni az igénytelenséggel. Elképesztő lepukkant hely, olyan mintha háború után lennének: égő olajos hordók, grafittik mindenfele, összetákolt házak, szétszórt szemét.. Ezzel együtt mégsem az a tipikusan undorító valami, inkább olyan, mint egy nemtörődöm gyerekszoba.. 900 gyerekkel. Ilyen mennyiségű drogot mellesleg utoljára a Kékfényben láttam. És nem kell elkapnod a tekinteted a piramisba rakott hasistömbök láttán: Azért rakták ki, hogy lásd, vegyed. 1 embert láttam összesen aki cigarettát szívott, pedig elég sokan dohányoztak :P Képzeljetek el egy városligetnyi területet, amin eszméletlen töménységű fűszag terjeng (szabadlevegőn is!), és mindenféle színes sálakban, meg lehetetlen göncökben mászkálnak az emberek a kézzel összetákolt házak között. Akárhány helyi lakossal beszéltem Christianiaról, mindenki mosolyogva beszélt róla, és imádják. Nemcsak turista látványosság, a városi fiatalok tényleg rendszeresen járnak oda bulizni. Akárhogy is, ilyen sehol máshol a világon nincs, és ha valaki Koppenhágában jár, ezt okvetlenül látnia kell, mert a leírásom alapján énsem hinném el.

Zárásként mondom, a hetekben készült Indexes videósorozat a városrészről, akit bővebben érdekel, és bepillantást szeretne nyerni, az alábbi linkeken elérheti:
http://index.indavideo.hu/video/Chistiania_a_hasis_csak_a_fuszer_rajta/
http://index.indavideo.hu/video/Christiania_Drogos_hippikbol_atlagpolgarok/
http://index.indavideo.hu/video/A_fu_egoistava_tesz/
http://index.indavideo.hu/video/Christiania_A_kiralyno_meg_visszaadhatja_a_szabadsagukat/

3 megjegyzés:

  1. Profi összefoglaló, végre kaptam némi részletesebb betekintést, hogy mit is láttam valójában, mikor ott jártam /csak nem mertem megkérdezni:-)/

    VálaszTörlés
  2. mi múlt szombaton voltunk. mindenképpen érdemes egyszer felkeresni azoknak, akik nyitottak és ezeket a dolgokat megfelelően tudják kezelni, ott és utána is :)

    VálaszTörlés