2010. március 28., vasárnap

Táp-Táp-Táp!

Hej!

Csütörtökön arról kaptunk infót, hogy Christianiaban van egy jó lehetőség, és olcsón lehet vacsorázni, szóval míg Dia dán órán múlatta az idejét, megnéztem magamnak ezt a helyet.

Christiania bejáratánál az egyébként múzeumként működő épület egyik termében asztalokat, székeket helyeztek el, ahol gyorsan elfoglaltuk a helyünket. A konyhai részen csupa rasztahajú fiú és lány látott neki az előkészületnek, majd 20-25 perc elteltével egy nagyon durván beszívott arc a tőle elvárható tagolt, lassú tempóban elmondta, hogy reméli ízleni fog az étel, és ha legközelebb jövünk hozzuk el a felesleges evőeszközeinket és tányérokat, mert abból hiány van.

A vacsoráért kerek 20 koronát (750Ft)-ot kellett fizetni, és ezért a következő járt: vegetáriánus tál főtt rizzsel, pestós-sajtos feltéttel és egy hatalmas adag mindenféle friss zöldségből osszeválogatott salátával, ínycsiklandó dresszinggel. Mellé isteni cipó kenyeret kaptunk korlátlan mennyiségben (mióta kijöttünk, most először ettem normális kenyeret). A főfogás után újabb 20 perccel gyümölcssalátából lehetett szedni, amiben szőlő, vérnarancs, banán, avokádó és egyéb finomságok voltak. A vacsora végeztével a megmaradt kenyeret elosztogatták (hoztam is Diának, egyen végre normális kenyeret ő is). Összegezve, mennyei finom volt az egész vacsora, és 20 koronáért röhejesen olcsó. A tányérokat mindenkinek magának kellett elmosogatni :) Ez az első pozitív élményem Christianiaval kapcsolatban, úgyfest vannak derűs oldalai is a közösségi (nem profitra törekvő) szemléletnek. Jövőhéten biztosan újra ott leszünk.

Pénteken körbejártuk a boltokat, valamint elintéztük Diának a CPR számot, ami a helyi azonosító szám. Egyébként ez a szám a születési dátumból és egy négyjegyű számból tevődik össze, és itt ez a személyiszám, az adószám és minden egyéb. Nincs hatezer féle azonosító mint otthon.. A kiváltáskor a hölgy megkérdezte, hogy női vagy férfi orvost szeretne, mert lakhely szerint mindenkit be kell osztania egy orvoshoz, és a kérdéses doki rendszerében azonnal meg is jelenik az illető. A dokiról adott egy külön papírt (hol van, ki ő, mikor rendel), továbbá a CPR számot egyelőre hivatalos nyomtatványon adta át (a kártya két hét mulva érkezik), innentől lehet bankszámlát nyitni, fittnessbe és könyvtárba járni.. CPR a minden.

Hazaérkezésünk után fenséges lasagnet ettünk, ebéd után pedig az előző napi kenyér ízén felbuzdulva Dia is sütött egy óriási cipót, és az is igen finom lett :) Arról már nem is beszélve, hogy még a csomagolt kenyérnél is olcsóbb.. Aki eddig sajnált minket az éhezés miatt, nyugodtan hagyja abba!

Más: A christianiai vacsorára menet a zebra előtt állva egy teherautó ment el előttem, rajta vagy 10 hatalmas fényképezőgéppel és kamerával: A vontatmányon pedig nem más csücsült, mint maga a Kis Hableány, sziklástól. Csütörtökön kamionra rakták, és a városon keresztül a reptérre szállították. Dánia jelképe mostantól 1 éven át Kínában lesz látható. Zsoltéknak nagy mákjuk volt, hogy még látták :)

A cím egyébként a Némó nyomában című animációs filmből való, és itt is - nem túl meglepő módon - rengeteg a sirály :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése