2010. február 6., szombat

Az árakról

Hej!

Mivel úgy érzem, megfelelően képbe kerültünk az árakkal kapcsolatban, ideje, hogy ennek is szenteljünk egy bejegyzést.

Koppenhága drága.

Jó éjt.

Viccet félretéve, ha eszetlenül vásárol az ember, akkor gyorsan seggére lehet verni a zsebpénznek. Szinte minden termékből könnyedén vásárolhatunk a magyar árak 3-4-5szöröséért. Ha azonban körültekintőbben vásárolunk, közel annyi pénzből meg lehet élni mint otthon, és most nem túlzok. Ebben nagy segítség a Netto nevű bolthálózat, melyben gyakorlatilag minden az elérhető legalacsonyabb áron van, mégis elég jó minőségű cuccokat lehet vásárolni. Ha valami speciálisabbra lenne szükség, a Føtex nevű (kb Interspar szerű) boltban tudjuk megvásárolni. A Føtex az általunk látott legnagyobb bolt, mégis kisebb mint egy hazai Tesco. Választék szempontjából, azonban egy hazai Tesco ehhez képest egy falusi CBA-val ér fel. Olyan olajok és fűszerek kaphatóak, amikről még nem is hallottam. Kicsit olyan érzés volt nézelődni, mint a rendszerváltás előtt lehetett, mikor a magyarok kijutottak Bécsbe. Visszatérve a boltokra, a másik segítőtársunk a Tiger nevű bóvlishop, ami kb a hazai 100Ft-os boltnak felel meg, viszont olyan hasznos dolgokat kaphatunk itt 10 koronáért (~400Ft), mint például fülvédő, termosz, dobozok, biciklizár, stb.

Általánosságban elmondható, hogy a hús kivételével minden elérhető a hazaihoz hasonló áron. Tej, kenyér, lekvár, tészta, stb. Húsból is lehet másfél-kétszeres áron találni. Apropó tej.. Van 3,5%;1,5%;0,5%;0,1% zsírtartlamú.. Utóbbi kettőt nem sorolnám a tej kategóriába inkább.. Alapvető furcsaság még a kenyér. Az általunk ismert friss kenyér itt csak a nagyobb boltok melletti pékségben kapható, 1000Ft/kg áron. Egyébként a boltokban csak csomagolt formában kapható kenyér, abból viszont vagy 30 fajta. Mindenféle rozsos meg magvas kenyerek kaphatóak, van aminek kilója 300Ft, és a dánok alapvető élelmiszerének számítanak. A dán nemzeti étel: rozsoskenyér bármivel. Szerintem csak lekvárral fogyasztható, és úgy sem hosszútávon, szóval mi maradunk a toast kenyérnél, ami még a legközelebb van a rendes kenyérhez és 230Ft/kg áron elérhető.

A havi bérlet ára 12.000 Ft (de hogy ezért milyen szolgáltatást kap az ember, azzal egy külön postban fogunk foglalkozni). Egy bicikli újonnan olyan 80.000-től indul, és az is ilyen falubike. A ruhaneműk valamivel még olcsóbbak is mint otthon, a technikai kütyük meg drágábbak. Sebaj, mostanában úgysem tervezünk plazmatévét venni :) Ja, majd elfelejtettem: Benzinből 95öst és 92est láttam a legtöbb kútnál, literjét 380-400Ft-ért mérik - remélem most mindenki jobban érzi magát :D

3 megjegyzés:

  1. Én például most teljes egészében jobban érzem magam ezek után :)
    Most már mindenki tudja legalább,hogy a dánoknál hova érdemes menni pénzt költeni. :D

    VálaszTörlés
  2. A rozsos kenyér rendkívül egészséges, a beltartalma pedig többszörösen meghaladja az un. toast kenyérét, ami jobbára csak piritós készítésére alkalmas. Persze ízlések és pofonok... :) Mindenesetre jó, hogy ott is lehet "tudatosan" vásárolni.

    VálaszTörlés
  3. Jó sok minden van ott ugyanúgy elérhető áron. :) hát a hús az meg.. hát ez van. :) Vigyázzatok, még a végén vegák lesztek :D

    VálaszTörlés