2010. február 18., csütörtök

Különbségek

Hej!

Az elmúlt 3 hét alatt igyekeztünk nyitott szemmel járni és a lehető legtöbb dolgot megfigyelni, aminek eredményeként természetesen feltűnt néhány különbség. Nem arról van szó, hogy mi jobb, vagy rosszabb, pusztán a tényről, hogy számos különbség van az otthon megszokottak és aközött, ahogy itt működik néhány dolog - és úgy egyáltalán..

Néhány lakásban már jártunk itt és megfigyeltük, hogy a dánok nem igazán adnak a hőmérsékletre - vagyis a lakások többsége inkább hideg mint langyos. A fürdőkről pedig már korábban ejtettünk pár szót.
Azt hiszem a legszembetűnőbb apróság az, hogy mind a zár, mind a villanykapcsoló fordítva működik, hovatovább a konnektorokat is külön kapcsolóval kell felkapcsolni ahhoz, hogy működjenek, ráadásul a villákat is állítva kell beledugni.

A boltokban nem elég, hogy semmi probléma nincs, ha kártyával szeretnél fizetni, kb 20 másodperc alatt lezajlik az egész folyamat és a kártyát is magadnak kell kezelni. Ugyanakkor vannak olyan kasszák, ahol be kell dobni a pénzt az automatába és az visszaadja a visszajárót. De láttunk olyat is, ahol önkiszolgáló pénztár működik. Ebben az esetben a gép még instrukciókkal is ellát, hogy mit kell tenni - persze dánul.
Itt a boltokban szinte minden előre csomagolt. Nem, minden előre csomagolt, a padlizsántól kezdve a répán át a krumpliig minden. Na jó banánt és avokádót láttam csomagolás nélkül is, de ez szinte ritkaságszámba megy. Ugyanez igaz mind a kenyerekre, mind a húsokra. Nagy - vagy kisebb - boltokban csak előre csomagolt árú van mindkét fajta termékből, és csak pékségben és hentesnél van friss kenyér / friss hús. Természetesen az előre csomagolt termékek minősége ettől még magas szintű.
Emellett pedig meglepő volt elsőre, hogy sok terméket darabra árulnak - pl banán - másokat meg kettesével, hármasával - anélkül, hogy akciós termékről lenne szó. És nincs domestos!
Ugyanígy meglepő, hogy a nálunk megszokottal ellentétben itt a fél literes ásványvizes palacknak is van betétdíja - ami még a 0.33-as sörösüvegnél is több.

Dániában, ahogy a többi skandináv országban is a külföldi sorozatokat és filmeket eredeti nyelven sugározzák és dánul feliratozzák, ennek is köszönhető, hogy nagyjából mindenki beszél legalább angolul.

A bicikliutakról már volt szó, de ehhez kapcsolódik mégegy fontos dolog, hogy a bicikliseket itt a közlekedés szerves részének tekintik, és még a busz is megadja az elsőbbséget.

Itt nem csak a szórakozóhelyeken nem dohányoznak, hanem még az utcákon is alig látni dohányzó embert. Ha pedig a szórakozóhelyekről van szó, akkor az is más, hogy itt még a bárokban/kocsmában/diszkóban is lehet kártyával fizetni az italért - még egy sörért is.

Egy másik fontos dolog, hogy itt az ember tulajdonképpen mindent csak regisztrációs szám birtokában csinálhat: be akartam iratkozni egy kulturált edzőterembe, ahova csak akkor lehet, ha van regisztrációs számom, mitöbb külön díjat számítanak fel azért is, ha nincs dán bankszámlám és készpénzben akarok fizetni - havi plusz 2000 Ft-ot...

Végül a legszembetűnőbb különbség az emberek viselkedésében áll. Például ha köszönsz a boltban a pénztárosnak nem igazán tud vele mit kezdeni, többnyire tudomást sem vesz róla. Ahogy a korábbi szállásadónknál is meglepő volt, hogy amikor hazaért vagy elment valahova ő sem köszönt. Ellenben ha megszólítod őket és valami konkrét dolgot kérdezel vagy mondasz, igen barátságosak és segítőkészek.

Azt hiszem két-három hónap múlva mégtöbb dolgot fogunk tudni felsorolni, 3 hét alatt ezeket vettük észre, legalábbis ennyi tudatosult bennünk :)

Egyébiránt megint szakad a hó - egyik pillanatról a másikra képes megváltozni az időjárás...

3 megjegyzés:

  1. nem kicsit hasonlít ez Svédországra... szinte mind igaz volt Svédországra is amit írtál... mondjuk itt a bankkártyát 1,5 mp alatt fogadja el, illetve tényleg mindenhol tudod használni, pl használtam már akkor amikor el kellett mennem fizetős wc-re, illetve ruhatárnál is... itt is szinte minden csomagolt, kivéve a zöldség-gyümölcsöket... azokat tudod venni csomagolásban illetve anélkül...

    VálaszTörlés
  2. Sztem Dia úgyértette, hogy a komplett kasszás folyamat kerül átlag 20 másodpercbe. Egyébként az un "ethnic grocery"-ben, vagyis az arabok által működtetett zöldségesben van mindenféle zöldség ömlesztve is. Igaz, drágább.

    Hozzátenném ehhez, hogy van egy side-projectem, miszerint kátyúkat számlálok. 3 hét alatt 0, azaz nulla darabot láttam. Nem adom fel, noha tegnap éjjel is egy rakás útmunkást láttunk..

    VálaszTörlés
  3. Ha egyáltalán nem találtál akkor itt is folytathatod a számlálást, mert itt tuti hogy nem találsz. Sőt ha valahol akár csak megmarad a víz és nem folyik el, azt is szinte mindenhol korrigálják elég gyorsan. Igazsághoz hozzátartozik, hogy kátyúkezdeménnyel találkoztam már, de két hétre rá fel volt marva az egész útszakasz és újra lett aszfaltozva... nem csak foltozgatták (akkor még foltozni se lehetett volna, olyen kezdemény volt csak).

    VálaszTörlés